tiistai 21. syyskuuta 2010

Pitää Olla Pikkasen Pläski

Jiihaa! 18 kilon rajapyykki saavutettu! Riemu alakaa olla miesten mitoissa pikkuhilijaa. Onhan tuo jo jotaki, ku vertaa tähän n. vuojen takaseen alle 16 kilon kaveriin:

Niinpä nii. Vähä reilu vuosi sitte Riemu sai jostaki koirapuistosta tms. ihan kamalan mahaongelman. En tiiä söikö se jonku myrkkymakkaran vai mitä. Joku äkänen suolistotulehushan siittä kuitenki oli tuloksena ja sitä paranneltii oikeestaa koko syksy. Otti aikansa ennenku tajuttiin, ettei Riemun maha siihen syssyyn kestäny rasvaa oikeen ollenkaa.

Ensimmäinen ruoka joka alako pysymään sisässä pitkällisten kokeilujen, riisin, keitetyn kanan ja monen Promax -tuubillisen jäläkeen oli semmonen eläinlääkäreiltä saatava Royal Caninin Very Low Fat Digestive. Siinä oli rasvaa vaan 5 %. Siittä yritin vaihtaa useempaanki merkkiin, mutta ongelmat alako aina uuestaan. Jonku kokeilun jälkeen sitte vihdoin tajusin, että ne ongelmat tuli aina rasvasen ruuan jälkeen. Sen huomion tekeminen ja todistaminen helpotti elämää ja toisaalta rajas paljon. Riemua piti aina vahtia, ettei syöny kavereitten ruokia/rasvasia herkkuja. Reeniherkkuinaki käytettyyn keitettyä kanaa. Melekosta suttaamista...

Ensin ajattelin, että syököön sitte tuota ruokaa lopun ikänsä, mutta kyllästyin muutaman säkin jäläkeen siihen, että se piti aina tilata ja hakia erikseen. Ja sitähän meniki aivan hurjat määrät, ku ton kokosen ja aktiivisuustason koiran päiväannos oli reilu 9 dl. Niinpä päätin alottaa varovaisen rasvasiedätyksen.

Ensin vaihettiin Roburin Light & Sensitiveen, rasvaa 7 %. Se ei Riemulle maistunu läheskään yhtä hyvin ku RC, mutta en antanu periksi. Muutama säkki syötiin sitä kunnes keväällä löysin seuraavan askeleen: Brit Caren uusi Light ruoka, rasvaa 9 %. Tää oli taas Riemun mielestä maistuvaa, kalkkunaa ja riisiä, joten sitäki syötiin muutama pussi.

Seuraava vaihe oli Royal Caninin Medium Light, rasvaa 11 %. Tämäki ruoka maistu kohtuullisesti. Saatan olla vähän vainoharhainenki kaikkien mahollisten oireitten kans, mutta musta tuntu, että tän alotuksen jäläkeen Riemu rupes taas vähä enemmän rapsutteleen korviaan ja muutenki. Tämän ruuan aikana oltiin myös reissussa kavereitten kanssa. Riemu ehti joka ruokinnalla toisten lopetettua niitten kupeille. Ihme kyllä mitään oireita ei tullu, vaikka osalla oli melko rasvastaki aktiivisen koiran ruokaa.

Jatkoin kuitenki samaa varovaista linjaa ja vaihettiin Roburin Genuine lammas-riisiin, koska mulla oli sitä edellisen syksyn kokeilujen jäliltä säkillinen varastossa, rasvaa 13 %. Tää ruoka haisee munki mielestä jotenki kummalliselta ja tää ei tosiaankaa oo ollu Riemun lempparia. Alkuun sen kans tuntu myös, että se närästi(?) Riemua (kauhee meteli mahassa). Kakka on kuitenki ollu ok.

Nyt, reilu vuosi mahaepisodin jälkeen ollaan vihdoin siirtymässä ns. lopulliseen ruokaan. Yritän siis löytää kaikin puolin sopivan 15 %:sen ruuan, tositarkotuksella. Vaihtoehdoiksi ainaki nyt alakuun raakautu Brit Caren Medium Adult ja Hillsin Medium Adult Advanced Fitness. Hommasin molemmista näytepussit ja testailin maistuvuutta. Ei voi mittään. Sama miten päin ne laitto, tai vaikka samaan kuppiin niin aina ne Hillsit meni ensin. Riemulla on kallis maku. :) Tai sitten se vaan tykkää kanasta enemmän ku lampaasta.

Tai no. Tein laskelmat ruuan kulutuksen ja hintojen mukaan ja tulin siihen tulokseen, että kuukaudessa Hillsin syöttäminen tulee n. 7,50 € kalliimmaksi ku Brit Caren eli taian sitte kuitenki antaa Riemun päättää tämän asian. Tietysti vielä on auki sopiiko tää ruoka Riemulle, mutta ainakin kokeillaan. Olis kyllä mahtavan rentouttavaa, jos ei enää tarttis miettiä, että mitä sitte seuraavaksi kokeillaan!

Sen tässä ainaki on oppinu, että Riemu ei oo mitenkään erityisen allerginen millekkään ruualle. Ja oman työn kannalta ei oo ollenkaa huono asia, että oma koira on syöny useempaaki merkkiä. Erikoisliikkeitten Royal Canineissa on kuitenki ilmeisesti jotain, mikä pistää nahan kutiamaan enempi ku muut. Nimittäin Riemuhan söi ennen tätä koko episodia alkuun RC Medium Junioria ja sitte RC Medium Adultia ja sillon korvat oireili ehkä enemmän ku nykyään. Ei mulla kuitenkaa oo RC:sta erityisen huonoo sanottavaa. Meiän perheessä sitä syö useempiki koira ja on syöny vuosia ilman ongelmia. Ihan niinku meissä ihimisissä, niin koirissaki kaikki ei vaan käy kaikille.

Tässäpä vielä Riemun viimeaikasen lihotuskuurin ruokalista:

Aamu: Kuivapapanoita + lisuke (esim. Hills -säilyke, Doggy -säilyke, yrjölänpuuro, raejuusto, maksalaatikko, Kennelpakasteen kalkkuna, NEU, AB piimä). Aamusin Riemu ei juuri koskaan syö kuppia tyhjäksi. Sillä on aina kiire takas nukkuun, ku on saanu muut hereille! :)

Päivä: Jauhelihaa/kalkkunanlihaa/yrjölää/NEUta + kuivalihaa + AB piimää + joskus raejuustoo (Tää päiväannos jätetään pois siirryttäessä normaaliin ruokaan. Ettei poika paisu toiseen ääripäähän. :)

Ilta: Kuivapapanoita + lisuke, iltasin kuppi tyhjenee useemmin. Iltasesta maistuvuuesta ennemmin aina huomaa sen, mikä ruoka maistuu ja mikä ei. Esim. nyt tuota Roburia tahtoo aina jäähä, mutta esim. Brit Caren Lightit meni useesti pohjia myöten.

Ohhoh, tulipahan sepustettua! Tää vaan tuli jostain... Pistetääs loppukevennykseksi muutama kuva viime viikonlopun touhuista á la Riemu, Rico ja Luca

Pallohullu? Luca ällöttää Tää näyttää jo totiselta

Emäntä

6 kommenttia:

 1. No huh mitkä testingit teillä on takana! Ja vähän meneilläänkin, toivottavasti tulevaisuus on sopivan pläskisä ja maistuva. <3

  VastaaPoista
 2. heippa!

  kysyisin nyt sulta, kun sää oot näitä ruokatestejä suoritellut hauvan kanssa!

  mulla on paavo koiran kanssa syömättömyys ongelma. Paavo on terrierimix, bostoninterrieriä ja cairnterrieriä.

  Ruokana ollut jauheliha, nappulat, säilyke, kermaviili, piimä, maksalaatikko, raakaruoka. Näistä piimä ja maksalaatikko eivät tunnu sopivan mahalle.

  En tiedä johtuuko tämä koiran nirsoudesta vai mistä, kun ei tunnu ruoka maistuvan. Hampaat tutkittu, niissä ei mitään. Pentuna vatsan kanssa turvotusongelmaa, johon sai Cuplaton tippoja. Ruoan kun laittaa kippoon niin lipoo huuliaan ja haistelee, mutta lähtee pois eikä koskekaan ruokaan.

  Nyt sitten tein lihapuuroa, joka maistui todella hyvin. Kippo ollut joka kerta tyhjä.

  Johtuuko tämä vain nirsoudesta vai tuleeko sinulle mieleen jotakin muuta vaihtoehtoa?

  Kiitosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikkamoi!

   No hups. Täytyy sanua, että näistä ongelmista on tosiaan vierähtäny tovi. Ei oo nimittäin hetkeen ollu nirsoiluongelmia meijän talossa. Ihan päin vastoin! Riemu söis mitä ja kuinka palijo vaan. Eli ehkä se oli jottain nuoren uroksen nirsoilua tai sitte sillä vaan tuli huono olo noista kuivista. Nythän Riemu siis syö varastopölypunkkiallergiansa takia raakaruokaa, joka onkin nykyään erittäin trendikäs tapa ruokkia koiraa, jos niin voi sanoa.

   En siis oikeen tiiä oonko nirsoilussa ihan paras vastaamaan, mutta koitetaan. Työn puolesta oon kuunnellu monenmoista nirsousongelmaa, ja ihan ylleisimmin mun ohoje on niinki tylsä ja tyly, ku että kaikki muu hyvä pois. Jos koira on terve, niin se ei itteensä näläkään tapa. Mää ottasin ihan raakasti semmosen usiamman viikon kauen, että ruuan (ja seki mahollisimman pelekistettynä, mieluiten pelkkää nappulaa tai mikä se pääruoka teillä sit onkaan) lisäksi ei tipu yhtään mittään muuta. Ei nameja, ei puruluita, ei ihmisten jätteitä, ei mitään. Ei murustakkaan.

   Ku Riemun allergioita tutkittiin, se sai pitkään syyä pelekkää kalaa ja kasviksia. Jossain vaiheessa annoin jo periksi, ku se vaan närppi ruokaansa. Mutta jouvuttiin alottaan eliminaatiodieetti uuestaan ja niin vaan oppi Riemuki syömään kalaa! Se syö sitäKIN oikeen mainiolla ruokahalulla edelleen, vaikka saa monia erilaisia lihoja viikon mittaan. Muutenki käännekohtana tais olla just toi eliminaatiodieettivaihe, sen jäläkeen ei oo nirsoiltu!

   Poista
  2. Tietysti tärkeintä sen annettavan ruuan valinnassa on, ettei koiralla tulis siitä huono olo. Ja tietysti se, että ravintoaineet olis tasapainossa ainaki pitemmällä aikavälillä. Sikäli tuo lihapuuron tekeminen kuulostaa hyvältä, jos se kerran maistuu. Lihahan on kuitenki se koiran luonnollisin ravinnonlähe. Sen kanssa kasvikset tai, mikäli maha ja iho kestää, viljat on hyvä vaihtoehto. TÄmäntyyppisiä ruokiahan saa myös kaupasta, mikäli niitä ei jatkuvasti jaksa itse valmistaa (esim. Maukas -kypsät ateriat tai NEU) Jos päädyt tähän ruokintatapaan ja teet ruuat itse, niin suosittelen huolehtimaan vitamiinien saannista mahollisesti ravintolisillä, mikäli et tarjoile välillä (kerran viikossa) elimiä. Lisäksi, jos lihat on luuttomia (niinkuin tietysti kypsien ruokien tapauksessa täytyy ollakin), täytyy muistaa kalkintarpeen täyttäminen. Ite en välttämättä kalkintarvetta yrittäis ainakaan pelekästään maitotuotteilla täyttää. Muistelen, että suurin osa (ellei jopa kaikki) koirista on laktoosi-intolerantikkoja.

   Välihuomio: Olethan antanut rusinatonta maksalaatikkoa? Rusinat eivät nimittäin ole kovin suositeltavia koiran ruokavaliossa. Itse annoin myös aikanaan rusinatonta maksalaatikkoa papanoiden mausteeksi, mutta sen suolaisuuden ja mahdollisien ruokavalion "maksapiikkien" vuoksi (rasvaliukoisten vitamiinien yliannostus) en sitä enää anna.

   Siihen en kyllä osaa sanoa, että onko teillä kyse nimenomaan nirsoilusta vai jostakin muusta. Ehkä se on jotakin siltä väliltä? Kerrot, että mahaongelmiakin on ollut. Ehkä kuivaruuissa on ollut jotain, mikä ei sovi sinun koirasi mahalle. Ehkä jostakin niistä sillä on tullut niin hankala olo, että se on oppinut välttämään kaikkia kuivaruokia.

   Kuivaruuissa on tietysti aina se hyvä puoli, että niissä on aika pitkälle tasapainotettu ravintoaineet niin, että perustarpeet täyttyy. Mulla on kuitenki tapana aina sanoo, että niinku ihimisillä niin koirillaki on erilaisia tarpeita. Kaikenmoisia puutostauteja ja korostuneita millon minkäki aineen tarpeita riittää. Eli ei se laadukaskaan kuivaruoka autuaaksi tee.

   Poista
  3. Viisainta varmaan olis löytää se, mitä se koira syö ja minkä kans maha tuntuu pysyvän kunnossa. Sitä voi sit lähtee jalostamaan pikku hiljaa, ku maha on rauhottunu uusilla raaka-aineilla tms. Mikäli haluaa pysyä nappularuuissa, niin kannattaa kysyä eläintarvikeliikkeessä helposti sujaviksi suunniteltuja herkkävatsaiselle sopivia ruokia. Niitä löytyy monista eri merkeistä. Ehkä kuivista kokeilemisen arvoinen ruoka voisi olla Royal Caninin Ranskanbulldoggien roturuoka. Se voisi auttaa turvotuksen/ilmavaivojen kanssa. Mutta kuten sanottua, myös ns. kotiruoka lihapuuron muodossa tai raakaruokinta on mun mielestä hyviä vaihtoehtoja myös. Niiden kanssa täytyy vaan vähän olla viitseliäs ja hieman laskeskella, että ruokavalioasta saa täyspainoisen ja koiran tarpeet täyttävän. Ja Suomesta löytyy kyllä ihan ammattilaisiaki, joilla voi teettää ruokavalion koiralleen!

   Haluan tässä vielä huomauttaa, että mää en todellakkaan oo mikään ruokinta-asiantuntija. Oon tullu näihin omiin päätelmiini kokemuksen ja meleko ylleisten ruokintaohjeitten kautta. Mun mielestä normaalin kotikoiran kanssa pärjääki maalaisjärellä ja yleisesti esim. netistä saatavilla olevien tietojen kans. Ruokinnasta ollaan kans niin montaa mieltä, että nää mun ajatukset on vaan pisara meressä.

   Tulipas sekavaa ja jäsentelemätöntä tekstiä, mutta ehkä saat siitä jotakin irti. Toivotan onnea sopivan ruuan etsinnöissä ja etenkin pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä!

   Terkuin,
   Yhen raakaruokaa ja yhen kuivaruokaa hyvin syövän emäntä :)

   Poista