lauantai 7. syyskuuta 2013

Hitaasti

Aika kauan mää sitä mietin ja pohdin, että olishan se komia olla noihin ommiin tekosiin ihan oma tuotemerkki. Nimiki sille oli jo blokin myötä valamiina; Riemunkirjava. Isäntää oon tainnu vuojen verran pyyellä suunnittelemaan sen ulkoasun, sillä ku on nuo tuommoset hommat näpissä. Kevväällähän se sitte valamistu, ite "logo". Sen jäläkeen oon yrittäny keksiä, että mikä olis paras tapa liittää se nuihin äpöstyksiin. No isännän hommiksi jäi lopulta seki, mutta nyt niitä sitte on, tuotetägejä. Jo vain tullee rofessionaali olo, ku tuommosen pantaan tai valijaaseen lätkäyttää. Toki ei sekkään auta siihen, että oon eelleeki vähä turhan malttamaton aina nuitten tekemisessä...


Rallikaisen kanssa käytiin tännään pirruuttaan kokkeilemassa avvointa luokkaa möllitokossa. No nolliahan sieltä totta kai tuli. Ja oma agilitykenttä tuntu olevan paikka, jossa keskittymiskyky ei pysyny sitte yhtään. Eli melekosta räpellystä, mutta reeniä se vaan vaatii.

Jatketaan vanahaan tuttuun malliin.

1. Paikalla makaaminen, 9: Ensimmäistä kertaa tein piiloon menemällä toisten koirien kanssa. Ralli oli luokassaan ainut, mutta sai pari senioriosaston bortsuherraa vierustovereiksensa. Hyvin ja skarppina pysy paikallaan pikkutyyppi, mutta jännittään rupes niin maan hirvittävästi, ku emäntä meni näkyvistä. Kävin puolessa välissä tuomarin kehotuksesta palakkaamassa ja yrittämässä vähä rauhottaa, ku toinen tutisi ku haavan lehti. Mutta tosiaan, ei yrittänykkään lähtiä paikaltansa.

Tuomari, eli Sini anto meille vinkkejä tähän, että ihan lyhyitä pätkiä taikka ainaki niin, että näyttäyvyn välillä huikkaamassa Rallille, että täällä ollaan. Ja sitte vois tehä niin, että viiään yhessä ennen paikalle jäämistä joku lelu sinne piiloon, mihin meen ja sitte paikalla olosta lopulta vappautus sille lelulle.

2. Seuraaminen taluttimetta, 8: Ei ollu Rallin seuruupäivä. Lähti tomerana matkaan, mutta unohtu käännöksessä tutkimaan meijän reitin varrella ollutta reenikassia. Juoksussa levis kokonaan ja tais vielä jäähä haisteleenki jossaki kohtaa. Iiiiihan eri maata ku kokkeessa.

Siniltä saatiin kommentit, että on eelleenki välijähköä. Voisin ite yrittää kävellä ihan reipasta vauhtia, mutta lyhyellä askeleella, niin vois olla Rallille helepompi pysyä oikeessa paikassa. Vire ja motivaatio oli aika hukassa eli niitä vaan lissää. Omille teille unohtumisesta ei mitään kohtausta, vaan hupsista, missäs se seuraa olikaan. Palijo palakkaa ja eelleenki lyhyehköö pätkää ja palijo tempon ja suunnan muutoksia.

3. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä, 9: Ekalla yrittämällä hävis omille teilleen seuruusta haistelemaan. No otettiin uuestaan ja siittä tuo arvosana, nollahan se ois pitäny olla. Meinas vissiin toistamisseen jäähä haisteleen, mutta meni ihan mukavan napakasti maahan. Tosin omin kommentteinensa: murahti mennessään, että vieläkö mua komennat muija... Ite en tosin sitä kuullu, mutta en eppäile yhtään.

Tuo komentaminen ja kommentoiminen ja haukkuminen oli tännään tosi herkässä ja siihen pittäis pystyä puuttumaan. Se on toisaalta vaan merkkiä virreestä. Eli siittä ei kai kovin kannattais sanua, vaan mieluummin pyrkiä reenatessa toimimaan ite niin, ettei sitä kerkiäis tulla. Namipalakkaa ja käskyä nopiasti, ettei kerkiä rueta vaatimaan. Ja siirtymiin pittäis kans opetella joku rauhassa mun kans tuleminen. Niitten avulla sitä kommentointia vois varmaan saaha jäämään vähemmälle ja pikkuhilijaa tietenki mieluusti kokonaan pois.

4. Luoksetulo, 0: Tää olis tietty kannattanu jättää tekemättä, kun ei oo juurikaan reenattu. Mutta positiivista oli, että jo tällä reenin määrällä reagoi mun merkkiin, vaikka sitte ei kokonaan pysähtynykkään. Eilen just tehtiin tätä Sinin opissa. Ihan perusjuttua; koira jätetään istuun ja ite mennään suoralle jonku matkan päähän. Sitte vaan kututaan koira, ja ku se on aika lähellä, heitetään lelu sen taakse. Muutaman tämmösen jäläkeen tehään ensin hämyheitto ja vasta sitte heitto. Pikkuhilijaa, ku alakaa hoksaamaan, yritettään pyssäyttää vähä kauempana ja kauempana ja aina palluuta takas, jos meinaa unohtua. Välliin suorapalakkoja ja läpijuoksuja.

5. Seisominen seuraamisen yhteydessä, 5: Tästäki kuuluis olla nolla. Meni taas seuruu ihan plörinäksi, ku Ralli häipy usiampaan otteeseen omiaan haisteleen. Sitte ku tuli mun kans, ei pysähtyny, ku vasta jollain kolomannella käskyllä. Nää toppaamiset on kyllä varmaa meijän murheenkryynit. Mutta kyllä se sitte siinä tojottaa niin kauan ku on tarvis, ku viittii kuunnella mitä sille sanotaan.

6. Noutaminen, 9: Tänki piti ennakkotievoissa olla nolla. En oo kokonaisena liikkeenä teheny aikoihin, ku Rallilla on ollu vähä sitä yökötystä tohon kapulaan. Olin ihan yllättyny, ku se pysy perusasennossa heitossa. Hyvällä asenteella lähti hakemaan ja tuomaan ja tuli pienellä lisäavulla liki, mutta kerkis just tiputtaa ennenku oisin ollu kapulassa kiinni. Hyvä pieni kumminki! Ei tää niin toivoton juttu ehkä ookkaan.

Oon palijo yrittäny vaan tehä hauskaa juttua sen kapulan kans. Juoksuttaa kiertoja pihalla ja kehua palijo. Ja agilitykentälläki on tehty putkien juoksemista kapula suussa. Nyt noihin reeneihin pittäis yhistää semmonen nappaamisreeni, jolla vahavistettais sitä pitoo. Eli koira perusasentoon, kapula maahan sen etteen ja käsky. Heti ku ottaa niin vappautus ja palakka. Ja tietenki pikkuhilijaa lissää aikaa ja ylemmäs nostoo siihen. Oon pari kertaa yrittäny sitä sisällä ennen ruokaa, mutta jostain syystä ei sisällä onnistu. Pihalla tännään, ku testattiin onnistu hyvin. Ilimeisesti sisätila vielä yhistyy Rallilla niin voimakkaasti niihin pitämisharkkoihin, joista se ällötys synty.

7. Kauko-ohjaus, 8,5: Perinteinen ekan vaihon jäädytys. Eli nousi istumaan vasta toisella käskyllä. Muuten käsittääkseni aika hyvin, enkä muista, että ois mitään kommentoinukkaan liki tulemisen jäläkeen. Siihen ekaan vaihtoon nyt vaan panostusta. Palijo onnistumisia lyhyemmältä matkalta. Ja kaukojen jumppareeniä. Eilisessä reenissä nimittäin liikutti takaossaansa ainaki osassa istumaan nousuissa.

8. Estehyppy, 0: Lähti hyvin hyppäämään, mutta istu vasta toisella käskyllä. Ja oliki sitte ajjautunu niin sivvuun, että ohi tuli takastullessa. Tässä on ihan selekee epävarmuus vielä pikkukaverilla sen alokkaan hypyn jäliltä, ku piti seistä tojottaa. On kyllä tehty muutamia kertoja, mutta taijettiin viimemmäks kokkeilla vielä alokkaan mallia, ku oli pieni peleko, että oltais vielä "jouvuttu" alokkaan kokkeeseen seuraa evustaan. Että ite oon ihan toisen sekottanu, mutta eiköhän se siittä. Siihen vaan panostusta, että ei ajjautuis niin sivvuille. Esteen tarjoomista siis ja vinostaki suunnasta.

9. Kokonaisvaikutus, 8,5: Meleko palijo haukkumista ja komennusta ja tosiaanki, keskittyminen jäi johonki ratan ulukopuolelle tai katos sinne kentän hajjuihin. Ei mikkään hyvän mielen reeni varsinaisesti. Mutta sillai ihan kiva, että ei ne nyt keskittyessä ihan hirvittävän kaukana oo ne avvoimenkaan liikkeet. Täytyis saaha itestään irti lähtiä reenaan outoihin paikkoihin. Omalla takapihallahan me on viime kuukausina reenattu jopa yllättävän usiasti. Ainiin ja pittäis myös muistaa aina ripotella kaiken maaliman merkkejä ja tötsiä sinne reenipaikalle myöski niin ei tulis kokkeessa uutena.

Loppuun vielä pari randomia otosta kännykkäkameran uumenista. Ja huomenna lunssasena poikain kansa viis starttia Nokialla... Saapa nähä onko Riemun viimeset kisat ennen kortisoonin kehhiin astumista. Tai ehkä jopa ihan oikiasti viimemset kisat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti